Grypa ptaków (HPAI)

W związku z okresem jesiennym i nasiloną migracją sezonową

dzikiego ptactwa, mając na uwadze zagrożenie wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) oraz rzekomego pomoru drobiu (ND), Kujawsko -Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii poleca zintensyfikowanie akcji informacyjnej poprzez dystrybucję ulotek oraz informacji dla hodowców drobiu oraz właścicieli drobiu przyzagrodowego, dotyczących stosowania środków

bioasekuracji minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz wirusa rzekomego pomoru drobiu do gospodarstwa.

Jednym z istotnych warunków jest rygorystyczne przestrzeganie zasad

bioasekuracji, stanowiące najistotniejszy element prewencyjny zapobiegania wystąpieniu chorób ptaków. Szeroko przeprowadzana kampania informacyjna,

świadomość zagrożenia i znajomość zasad bioasekuracji wśród osób utrzymujących drób, minimalizuje ryzyko wystąpienia choroby.

Ulotka - > Zasady bioasekuracji

Informacja dla hodowców drobiu

 

Rozporządzenie nr 5/2025 Wojewody Kujawsko-Pomorskiego w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków HPAI

Rozporządzenie nr 13 / 2024 Wojewody Kujawsko-Pomorskiego z dnia 25.10.2024 r.

 

 

logo wet

W związku z  wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące

ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do

gospodarstwa, w szczególności:

1. Przetrzymywać drób w izolacji od dzikich ptaków;

2. Przechowywać paszę i ściółkę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z gryzoniami, dzikim ptactwem oraz ich odchodami;

3. Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie i ich odchody;

4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;

5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, wjazdach i wyjazdach z gospodarstwa w których utrzymywany jest drób.

 

Hodowco !!!

Pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób
i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu

Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu

Zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności.

 

UWAGA

W przypadku gospodarstw  utrzymujących więcej niż 350 sztuk drobiu średniorocznie istnieje obowiązek posiadania i wdrożenia planu bioasekuracji uwzględniającego  profil produkcji gospodarstwa oraz co najmniej:

  1. podziału gospodarstwa na strefy „czyste” i „brudne” dla osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu
  2. procedur wprowadzania do gospodarstwa drobiu, pasz, ściółki, materiałów pomocniczych oraz sprzętu  i urządzeń wykorzystywanych w chowie i hodowli
  3. procedur czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu i wyposażenia oraz higieny osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu
  4. procedur zwalczania szkodników
  5. procedur rozdziału poszczególnych stad drobiu oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu drobiu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego

Hapai

ROZPORZĄDZENIE Nr 12/2023 Wojewody Kujawsko-Pomorskiego z dnia 26 października 2023 r. w sprawie zarządzenia środków podejmowanych w związku z ryzykiem występowania wysoce zjadliwej grypy ptaków.