Aktualności
W związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące
ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do
gospodarstwa, w szczególności:
1. Przetrzymywać drób w izolacji od dzikich ptaków;
2. Przechowywać paszę i ściółkę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z gryzoniami, dzikim ptactwem oraz ich odchodami;
3. Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie i ich odchody;
4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, wjazdach i wyjazdach z gospodarstwa w których utrzymywany jest drób.
Hodowco !!!
Pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób
i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu
Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu
Zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności.
UWAGA
W przypadku gospodarstw utrzymujących więcej niż 350 sztuk drobiu średniorocznie istnieje obowiązek posiadania i wdrożenia planu bioasekuracji uwzględniającego profil produkcji gospodarstwa oraz co najmniej:
- podziału gospodarstwa na strefy „czyste” i „brudne” dla osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu
- procedur wprowadzania do gospodarstwa drobiu, pasz, ściółki, materiałów pomocniczych oraz sprzętu i urządzeń wykorzystywanych w chowie i hodowli
- procedur czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu i wyposażenia oraz higieny osób wykonujących czynności związane z utrzymywaniem drobiu
- procedur zwalczania szkodników
- procedur rozdziału poszczególnych stad drobiu oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu drobiu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego
- Szczegóły
- Udostępniony przez: Grzegorz Kaniewski
- Wytworzony przez: Grzegorz Kaniewski (Redaktor BIP)
- Odsłony: 316
- Szczegóły
- Udostępniony przez: Grzegorz Kaniewski
- Wytworzony przez: Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki (Redaktor BIP)
- Odsłony: 272
W miesiącu czerwcu 2024 r. na terenie województwa kujawsko-pomorskiego w powiatach brodnickim i grudziądzkim stwierdzono pierwsze w naszym województwie dwa ogniska afrykańskiego pomoru świń u dzików a dnia 04 lipca 2024 r. na terenie powiatu gnieźnieńskiego w miejscowości Ujazd stwierdzono ognisko afrykańskiego pomoru świń w stadzie świń.
W związku z tym, występuje realne zagrożenie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń na terenie powiatu mogileńskiego.
Przypominam, że wszyscy hodowcy świń bezwzględnie muszą zachowywać zasady bioasekuracji celem uniknięcia wprowadzenia wirusa afrykańskiego pomoru świń do swoich stad świń.
Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mogilnie -> Plik do pobrania
- Szczegóły
- Udostępniony przez: Grzegorz Kaniewski
- Wytworzony przez: Krzysztof Kosiński (Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mogilnie)
- Odsłony: 450
- Szczegóły
- Udostępniony przez: Grzegorz Kaniewski
- Wytworzony przez: Piotr Hemmerling (Wicewojewoda Kujawsko-Pomorski)
- Odsłony: 445
- Szczegóły
- Udostępniony przez: Grzegorz Kaniewski
- Wytworzony przez: Grzegorz Kaniewski (Redaktor BIP)
- Odsłony: 403